Living the brand

Av Knut Brundtland - 03.mai.2006 @ 08:37 - Kommentér

Å bygge et nytt konsumentbrand er alltid vanskelig, og særlig internasjonalt med utgangspunkt Norge. VOSS of Norway ASA har et mål om at deres vossevann skal bli verdens ledende vannmerke i superpremium-segmentet. Hva har de gjort, hva gjør de og hva legger de vekt på?

 

Som aksjonær og noe over normalt aktiv styreleder i selskapet har jeg i flere år hatt stor glede av å delta i oppbyggingen av VOSS. Med engasjement, selvtillit, lærevillighet og markedsforståelse har medarbeiderne i selskapet bygget en virksomhet basert på eksport av norsk kildevann. En eksport som vil nå en verdi av minst USD 40 mill. og et volum på ca 2500 40-fots containere ut fra Kristiansand havn i 2006. Og som fremdeles vokser meget raskt i mange viktige markeder verden rundt.

 

Suksesskriteriene er flere. Flasken er av topp design og materialkvalitet, produktet er rent kvalitetsvann fra Norge, selskapets organisasjon er bygget opp av en kombinasjon av erfarne folk fra internasjonale drikkevaremiljøer basert på brands, kreative norske ungdommer som lever brandet i markedene, og sist men ikke minst - den høye prisen gjør at alle som involverer seg med VOSS kan regne med økt fortjeneste.

 

Produktet er posisjonert som mer eksklusivt og med høyere pris enn de viktigste konkurrentene. Dette krever kresent utvalg av kunder, selektiv distribusjon, strengt utvalg av hvilke andre brand man tillater seg å assosieres med og selvfølgelig en aktiv PR-strategi. Man bør bli sett på de riktige showene, på åpninger av de rette kulturevenementer, på de riktige TV-programmene og i de riktige mat- og vin sammenhenger, i hendene til de rette menneskene og på bordene der de inntar middag.

 

VOSS har ikke betalt for PR, og har ikke kjørt betalte reklamekampanjer. Bruddet med lærebøkene i markedsføring er spesielt tydelig på dette punktet, og valget av fremgangsmåte er markert forskjellig fra andre suksesser og forbilder som for eksempel Absolut Vodka.

 

Dette valget lar seg nok bare gjennomføre dersom man er tilstede i markedet bokstavlig talt dag og natt. Man må ut på restauranten, baren, hotellet og nattklubben, selge og følge opp kundene. Man må bo og leve der markedet er. Kanskje krever det mer enn de fleste nordmenn i Norge er villige til å ofre? Distribusjonspartnere er viktig, men det er selskapets egne folk som gjør jobben på bakken.

 

Når salget øker og nye kunder melder seg er det fare for at man vil endre strategi, bli opptatt av volum og mer kortsiktige marginer. Det blir lett en kamp mellom økt salg og å holde fast ved de prinsipper som brandet er bygget på. Skal man oppnå en langvarig og solid markedsposisjon må man etter min oppfatning være tro mot konseptet og posisjoneringen og ikke gi opp selv om det tar lang tid - veldig lang tid.
 

Å bygge et nytt, internasjonalt konsumentbrand er et stort stykke arbeid, og det er bare mulig dersom man velger å virkelig leve brandet på alvor!


Knut Brundtland

Knut Brundtland er den største styregrossisten på Oslo Børs med hele fem styreverv. Til tross for sin unge alder har han i en årrekke vært en av de mest fremtredende forretningsadvokatene i Norge. Han har toppet en rekke kåringer, blant annet Chambers Global som rangerte han på topp to ganger som den beste advokaten innen feltet emisjoner, fusjoner og oppkjøp. For tiden er han blant annet styreformann i børsnoterte Bluewater, hedgefondet Futuris, Try Reklame og styremedlem av Revus, Bergesen, Norgani. Brundtland er også meget kunstinteressert og sitter i styret til Astrup Fearnley Museet. For litt over ett år siden leverte han inn sin advokatbevilling for å bli styregrossist på heltid.

mai 2006
ma ti on to fr
1 2
3
4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
             
hits